Kulinarinės mados: lėkštėje - daugiau spalvų ir riešutų

2018-11-13 12:00:00  

Šakninės daržovės, riešutai ir džiovinti vaisiai - jie turėtų dominuoti jūsų lėkštėje, jeigu nenorite atsilikti nuo šio sezono kulinarinės mados tendencijų. Kiekvieną sezoną šefai iš viso pasaulio atiduoda duoklę vienam ar kitam maisto produktui, maisto gaminimo technologijai. Atrasti nauji produktų deriniai, naujos maisto ruošimo technologijos, gyvenimo būdo mados, derlius - visa tai diktuoja, ką dėsime į puodą ir kuo nustebinsime draugus ir artimuosius.

Sveikiau pagamintas ir sveikesnis maistas

Jau kurį laiką kulinarines madas diktuoja išpopuliarėjęs sveikas gyvenimo būdas. Šis šaltasis sezonas - ne išimtis. Kulinarai ne tik kviečia lėkštės turinį papildyti kuo daugiau ir įvairesnių daržovių, bet ir rinktis sveikesnį jų gaminimo būdą. Pasak picerijų tinklo virtuvės šefės, šiuo metu vienas populiariausių daržovių paruošimo būdų - kepimas orkaitėje.

“Tai kur kas sveikesnis ir vertingesnis maisto paruošimo būdas. Daržovės išlaiko visas naudingąsias medžiagas, neprisigeria riebalų. Orkaitėje keptos daržovės skanios ir šiltos, ir šaltos”, - sako šefė.

Orkaitėje keptas įvairias šaknines daržoves galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. Iš jų pagaminti padažą arba salotas. Iš šakninių daržovių galima paruošti ir pagrindinį patiekalą, kuris bus sveikas ir maistingas.

Majonezą keičia riešutinis padažas

Be daržovių, kulinarinėse improvizcijose rekomenduojama naudoti kuo daugiau įvairių riešutų ir džiovintų vaisių. Jie puikiai dera salotose, jais galima paskaninti sriubas, karštuosius ar šaltuosius patiekalus, pagrindinį patiekalą ar desertą.

“Iš riešutų galima paruošti tiek salotoms, tiek desertams tinkantį gardų padažą. Jis puikiai gali pakeisti riebų ir maistinės vertės neturintį majonezą. Tereikia riešutus pamirkyti, kad suminkštėtų, sutrinti, pagardinti druska, prieskoninėmis žolelėmis (jeigu padažas ruošiamas salotoms) arba džiovintais vaisiais (jeigu padažas ruošiamas saldiems patiekalams)”, - pataria “Čili picos” virtuvės šefė.

Liucija Makovska teigia, kad pasaulio šefų dėmesys riešutams ir džiovintiems vaisiams atgaivina anksčiau populiarius, o dabar kiek primirštus patiekalus. Visiems gerai žinomas jautienos ir džiovintų slyvų derinys, pagardintas sezamo sėklomis ir riešutais, vėl gali pradžiuginti šeimą ir draugus.

Kiekvienas gali gaminti madingai

Pasak šefės, norint sukurti skanų ir pasaulines kulinarines tendencijas atitinkantį patiekalą, visai nebūtina ieškoti įmantrių receptų, retų ir egzotiškų produktų. Šis sezonas palankus kiekvienam virtuvėje karts nuo karto besisukiojančiam šefui-mėgėjui. Daržovių ir riešutų galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje ar turgelyje, o kaip juos panaudoti - tai kiekvieno fantazija. Riešutais pagardintos mėgstamos salotos ir orkaitėje keptos margaspalvės daržovės vietoj bulvių - ir ant stalo padėsite naujai atgimusį šeimos mėgstamą patiekalą. Sveika, sotu, maistinga ir madinga.